Eric + Victor + Warja + Co = URUS Interiors

URUS Interiors is opgericht door Eric Nydam, Igor Krah en Warja Nijdam. Deze organisatie komt voort uit een eerdere samenwerking tussen Igor Krah en Eric Nydam, Atelier Nydam Krah en Warja’s Wood Works. Hieronder stellen zij zich graag aan u voor.

Eric Nydam

“Wonderlijk hoe de dingen lopen in je leven. Terwijl ik als kind elk weekend met mijn vader aan het klussen was in en rond het huis, kwam het niet bij me op om iets met mijn handen te gaan doen. Terwijl ik dat klussen fantastisch vond!

Studie Werktuigbouwkunde
Na mijn studie Werktuigbouwkunde in Delft, en toen ik daar alles wel zo’n beetje gedaan had, kreeg ik bij toeval de opdracht een terras te maken. Een verademing om weer met mijn handen te werken. Overigens zijn er opvallend veel parallellen met ontwerpen voor internet: je begint met de functie, vervolgens de ergonomie, dan pas de vorm en de afwerking. Maar tot mijn verrassing merkte ik dat ik veel meer in huis heb dan die technische kennis.

Berekenende schoonheid
Van ons tweeën ben ik wel meer de rekenaar en de tekenaar, maar ik vind het vooral belangrijk dat ik iets moois voor iemand kan maken. Sinds ik met Igor werk, die kijkt als een kunstenaar en denkt als een kunstenaar, is dat belang van schoonheid verdiept. Geen genoegen nemen met een goede oplossing, maar net zo lang kijken en denken tot je een uitstekende oplossing hebt.”

Igor Krah

“Al die rotzooi om ons heen, zo ergerlijk, terwijl er zo weinig voor nodig is om iets mooi en goed te maken. Ik ben opgegroeid op het Franse platteland waar je niet veel meer had dan hout en stenen. Als kind maakte ik al houten bootjes, later heb ik in de Cevennen met mijn blote handen een huis gebouwd, van stenen uit de omgeving. Een idee is voor mij genoeg om aan de slag te gaan. Dat ambachtelijke, het zien van alle mogelijkheden om met prachtige materialen als hout en steen te werken, iets te scheppen.

Rietveld academie
Op de Rietveld was beeldhouwer Shlome Korèn mijn mentor, en ik ben vijftien jaar zijn assistent geweest. Nu ben ik al zo’n twintig jaar ontwerper, meubelontwerper en interieurbouwer en als een klant zich openstelt voor wat ik te bieden heb, en tevreden is, dan geeft dat een enorme voldoening. Daarin verschillen Eric en ik niet, wel in manier van werken. Eric pakt een klus veel rationeler aan, praktisch, stap voor stap. Eerst alles uitrekenen en nalopen en dan pas de zaag erin. Ik maak eerst een paar schetsen op papier, met de hand, en vervolgens het liefst een proefontwerp, van goedkoop hout. Dit werkproces ontleen ik aan het beeldhouwen: proefondervindelijk ontdekken of de verhoudingen kloppen. Soms vergt mijn werkwijze wat geduld van Eric, maar gelukkig heeft hij dat.”

Warja Nijdam

“Het leukste wat er is, is mensen blij maken met maatwerk. Ik wordt enthousiast van het hele proces; het verzagen van lokale bomen, maken van het ontwerp, vervaardigen van het eindproduct en het afleveren bij een tevreden klant”.

Tijdens mijn tijd op de vrije school heb ik met mijn handen leren werken, van smeden tot beeldhouwen, van breien tot schilderen, maar ook houtbewerken kwam hier aan bod. Waardoor ik ervoor heb gekozen om een opleiding tot meubelmaker te volgen aan het Hout en Meubilerings College in Amsterdam.

Direct na mijn opleiding koos ik ervoor om mijn eigen onderneming te starten, Warja’s Woodworks. Wat begon bij mijn ouders in de schuur is uitgelopen tot een succesvolle onderneming. De eerste vier jaar was er ieder jaar een opening, omdat er een grotere werkplaats nodig was.

Om bewust om te gaan met de natuur starte ik een houtzagerij, om zo voor mijn projecten gebruik te kunnen maken van lokaal hout. Wat is er leuker dan een boekenkast van een boom uit je eigen streek, of misschien zelfs uit je eigen tuin.

Eric & Igor leerder ik kennen toen ik hen assisteerde bij het maken van een kilometer boekenplanken. Zo ontsond er een succesvolle samenwerking tussen NijdamKrah en Warja’s Woodworks. Hieruit volgde een gezamelijke werkplaats en nu Urus.